Aanhangwagen of caravan: welke kentekenplaat?
Een aanhangwagen of caravan heeft een eigen kenteken nodig als deze zwaarder is dan 750 kilo (toegestane maximummassa). Is de aanhanger lichter, dan krijgt deze hetzelfde kenteken als het voertuig dat de aanhanger trekt. Welke kentekenplaat heb jij nodig?
Eigen kenteken voor zware aanhangers
De toegestane maximummassa van een aanhanger is het lege gewicht plus het laadvermogen. Een kentekenplaat voor aanhangers met een toegestane maximummassa boven de 750 kilo dient een zelfstandig kenteken te hebben, waarvan de kentekenplaat er hetzelfde uitziet als de kentekenplaat van een auto:
- geel met zwarte rand;
- zwarte letters en cijfers;
- aan de linkerkant een blauw vlak met de letters NL onder een cirkel van gele sterren: het symbool van de Europese Unie (EU).
Witte kentekenplaat voor lichte aanhangers
Is de aanhangwagen lichter dan 750 kilo (toegestane maximummassa)? Dan krijgt deze hetzelfde kenteken als het voertuig dat de aanhanger trekt. De kentekenplaat is wit en heeft zwarte letters. De plaat heeft geen EU-symbool en NL-teken.
Kentekenplaat op fietsendrager
Blokkeert een fietsendrager het zicht op de kentekenplaat? Dan is er ook een witte kentekenplaat nodig. Op deze kentekenplaat staat de cijfer-lettercombinatie die door de fietsdrager niet goed zichtbaar is.
Donkerblauwe kentekenplaat voor historische aanhangwagens en caravans
Heb je een historische aanhangwagen of caravan van meer dan 750 kilo (toegestane maximummassa)? Dan mag je een donkerblauwe kentekenplaat met witte letters gebruiken. Een aanhangwagen of caravan is historisch als deze voor 1 januari 1978 in gebruik is genomen.
Soms krijgt een aanhanger die lichter is dan 750 kilo ook een blauwe kentekenplaat. Namelijk als het trekkende voertuig een historische wagen is en een donkerblauwe kentekenplaat heeft. De aanhanger krijgt dan dezelfde kentekenplaat. Ook als het een moderne aanhanger is.
Dit bericht is geplaatst op 23-02-2021