Woning verduurzamen

Verduurzaming van je woning is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor jouw eigen portemonnee. Door het energielabel van je huis te verbeteren, wordt deze meer waard. Bovendien kan je een flinke besparing op de maandelijkse energielasten realiseren. Zeker met de sterk gestegen energieprijzen. Maar hoe ga je de verduurzaming bekostigen?

Energielabel nodig?
Aanvragen
Hypotheek

Een eerste optie om de verduurzaming te kunnen bekostigen is het lenen van geld in de vorm van een hypotheek. Normaal gesproken kan je tot 100 procent van de marktwaarde van jouw woning financieren, maar in geval van verduurzaming mag dit maximaal 106 procent zijn.

De maximale hypotheek hangt niet alleen af van de waarde van jouw huis, maar ook van het inkomen en het energielabel. Welk bedrag je extra kunt lenen is afhankelijk van het energielabel van de woning. Dit varieert van € 10.000 bij A+++ tot € 20.000 bij labels E/F/G.

Meer weten over een hypotheek?
Klik hier

Weet je nog niet precies hoe je wilt verduurzamen? Dan kan je bij de meeste geldverstrekkers een energiebespaarbudget aanvragen. Dit geld gaat in depot, waarbij je op een later tijdstip kunt bepalen aan welke maatregelen je dit besteedt. Het geld dat je na afloop van het bouwdepot niet hebt gebruikt, wordt weer afgelost op de hypotheek.

Andere lening

Is het verhogen van jouw hypotheek niet mogelijk of niet interessant? Dan zijn er ook nog andere mogelijkheden om geld te lenen. Hierbij kan je bijvoorbeeld denken aan een persoonlijke lening, maar er zijn ook speciale leningen gericht op de verduurzaming van woningen. Voorbeelden hiervan zijn de Duurzaamheidslening van het SVn of een de Energiebespaarlening van het Warmtefonds. Onder de twee laatstgenoemde leningen kunnen alleen geselecteerde duurzaamheidsmaatregelen worden gefinancierd. De Energiebespaarlening van het SVn wordt aangeboden via gemeentes, maar wordt niet (meer) door iedere gemeente aangeboden.

Meer weten over consumptief krediet?
Klik hier

Voor al deze leningen geldt dat, wanneer het geld wordt gebruikt voor verbetering van de eigen woning, de rente aftrekbaar is als hypotheekrente.

Subsidies

Sommige subsidies heeft de overheid verwerkt in btw-maatregelen. Ook bieden sommige gemeentes of provincies lokale subsidies aan. Check op Energiesubsidiewijzer voor welke subsidies jij in aanmerking komt.