Hypotheek voor starters

Ga je jouw eerste huis kopen? Een mooie stap, maar misschien lastig om jouw weg te vinden in de wereld van hypotheken. Wij begeleiden jou graag bij alles wat komt kijken bij het afsluiten van een hypotheek. Niet alleen bij het afsluiten van de hypotheek zelf, maar ook bij onder andere de opdracht voor de taxatie en de keuze voor een overlijdensrisicoverzekering.

Bij DBA advies zijn we niet gebonden aan één bank. Wij geven onafhankelijk advies. Dat wil zeggen dat wij bijna alle geldverstrekkers in Nederland voor jou vergelijken en samen met jou tot de best passende oplossing komen. Hierbij kijken wij ook of de hypotheek in de toekomst nog steeds bij jou past. Voor het gehele advies- en bemiddelingstraject hanteren wij een vast tarief. Zo kom je niet voor verrassingen te staan als er nog iets extra’s geregeld moet worden.

Hoeveel kan ik maximaal lenen?

Voordat je op zoek gaat naar een huis, is het goed om te weten wat jouw mogelijkheden zijn. Op onze website vind je een tool die jou op eenvoudige wijze een indicatie geeft van jouw maximale hypotheek. Ga voor jezelf ook na of de maandlast die bij deze hypotheek hoort past binnen jouw budget. Wil je een vrijblijvende berekening ontvangen met een overzicht van de bijkomende kosten (‘kosten koper’) en maandlasten? Bel of mail ons gerust!

Hoeveel eigen geld heb ik nodig?

Sinds enkele jaren kan je nog maar tot 100% van de marktwaarde van jouw nieuwe woning financieren. In de meeste gevallen zal je de kosten koper dus van jouw spaargeld moeten betalen. Houd hierbij rekening met overdrachtsbelasting, notariskosten, taxatiekosten, advieskosten, kosten voor de bankgarantie en een eventuele waarborgsom als je een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) afsluit.

Nationale Hypotheek Garantie (NHG)

Als je aan bepaalde voorwaarden voldoet, kan je in aanmerking komen voor Nationale Hypotheek Garantie. Wanneer het geleende bedrag wordt gegarandeerd als er betalingsproblemen zijn, hoeft de bank geen risico in te dekken en hanteert zij een lagere rente. Eén van de voorwaarden is dat jouw hypotheek ten hoogste € 405.000 bedraagt (2023). Maak je gebruik van energiebesparende voorzieningen? Dan kan dit bedrag met 6% verhoogd naar €429.300. Lees meer over Nationale Hypotheek Garantie op www.nhg.nl.

Starterslening

In sommige gemeenten is het mogelijk om een Starterslening af te sluiten. Dit is een aanvullende lening bovenop de maximale hypotheek die je bij een bank kunt afsluiten. De lening varieert per gemeente van € 25.000,- tot € 35.000,-. De eerste drie jaar betaal je geen rente en aflossing. Na drie jaar kijkt het SVn middels een hertoets of je kunt gaan aflossen op de lening. De starterslening kan alleen worden afgesloten in combinatie met Nationale Hypotheek Garantie. Kijk op de website van het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVn) of je in aanmerking komt voor een Starterslening.

Hulp van familie

Heb je familie of kennissen die jou financieel kunnen helpen bij het aankopen van een woning? Hiervoor zijn verschillende mogelijkheden. Zij kunnen jou bijvoorbeeld helpen in de vorm van een schenking. Onder voorwaarden kan eenmalig € 28.947,- belastingvrij worden geschonken. Het geld moet dan wel worden gebruikt voor de aankoop of verbouwing van jouw woning. Kijk voor meer informatie op de website van de Belastingdienst.

Een andere mogelijkheid is een lening, de zogenoemde familiehypotheek. Hierbij moet je er wel rekening mee houden dat de bank de lasten van deze ‘extra hypotheek’ in mindering brengt op jouw maximale maandlast. Dat heeft gevolgen voor de maximale hypotheek die je bij de bank kunt krijgen. Wij denken graag met je mee om tot een passende oplossing te komen.

Tot slot zijn er enkele mogelijkheden waarbij jouw (groot)ouders garant staan voor een gedeelte van de hypotheek. Hierbij is een hypotheek met NHG niet mogelijk. Daarnaast moet aantoonbaar zijn dat jouw inkomen binnen 10 jaar voldoende is om de hypotheeklasten zelfstandig te dragen.