Hypotheek voor senioren

Kan ik nog wel een hypotheek voor 30 jaar afsluiten als ik met pensioen ben? Deze vraag horen wij vaak voorbij komen. Vanaf 10 jaar voor jouw pensioendatum neemt de bank ook jouw pensioeninkomen mee in de berekening van de maximale hypotheek. Dat wil echter niet zeggen dat het niet mogelijk is om een hypotheek voor 30 jaar af te sluiten. Jouw woning dient voor de bank namelijk als onderpand voor de hypotheek. Dit geeft de bank zekerheid dat de hypotheek wordt afgelost als de woning wordt verkocht, bijvoorbeeld na overlijden.

  • Onafhankelijk advies
  • Begeleiding van A tot Z

Hypotheek voor de aankoop van een nieuwe woning

Wordt jouw woning te groot of ben je toe aan een woning waarin alles gelijkvloers is? De kans is groot dat je een nieuwe hypotheek nodig hebt om de aankoop te kunnen bekostigen. Hierbij kijkt de bank niet alleen naar jouw pensioeninkomen, maar houdt zij ook rekening met jouw huidige maandlasten. Hierdoor is soms toch een hogere hypotheek mogelijk.

Voorbeeld
Een echtpaar (71 en 68 jaar) met een gezamenlijk inkomen van € 30.000 heeft € 200.000 hypotheek nodig voor de aankoop van een nieuwe woning. Zij willen een aflossingsvrije hypotheek met een rentevastperiode van 20 jaar tegen 2,50% rente. Als we uitgaan van de reguliere regels en de rente van 2,50%, kunnen zij een hypotheek krijgen van maximaal € 148.000. Houden we rekening met de extra mogelijkheden voor senioren? Dan kunnen zij tot wel € 243.000 lenen. Dit maakt veel verschil.

Overwaarde opnemen

In de loop van de tijd heb je misschien veel overwaarde opgebouwd in jouw woning. Om volop te kunnen genieten van jouw pensioen, zou je misschien wel een deel van deze overwaarde willen opnemen. Bekende mogelijkheden zijn de Verzilver Hypotheek van Florius, de Zilverhuis Hypotheek van Onderlinge ‘s-Gravenhage en de Overwaarde Hypotheek van ABN AMRO. Maar ook met een ‘gewone’ hypotheek heb je opties om jouw overwaarde op te nemen. ING voorziet hier bijvoorbeeld in met ruime oplossingen. Wil je meer weten over jouw mogelijkheden? Neem gerust contact met ons op voor een vrijblijvende afspraak.