Consumptief lenen

Een consumptief krediet is een verzamelnaam voor verschillende soorten leningen voor privégebruik. Er zijn verschillende vormen en je kunt zo’n lening voor verschillende doeleinden gebruiken. Bijvoorbeeld voor verbouwing van jouw woning, maar ook voor de aanschaf van een auto of caravan.

Vormen consumptief lenen

Een consumptieve lening verschillende vormen:

  • persoonlijke lening;
  • doorlopend krediet;
  • creditcard;
  • limiet op je rekening;
  • koop op afbetaling;
  • financial lease.

We beperken ons hier tot de persoonlijke lening of doorlopend krediet. Bij een persoonlijke lening los je de lening annuïtair af, dus met gelijkblijvende (bruto) maandbedragen. Kies je voor een doorlopend krediet? Dan kan je tijdens de looptijd bedragen op blijven nemen tot de limiet die is afgesproken. Je betaalt maandelijks een bepaald percentage van de limiet (bijvoorbeeld 2%) ten behoeve van de aflossing en rente.

Sinds 2020 kan je bij veel geldverstrekkers alleen nog kiezen voor een persoonlijke lening. De oorzaak hiervan is dat de Vereniging Financieringsondernemingen in Nederland (VFN) de leennormen heeft aangepast. Dit om overkreditering meer te beperken.

Verbouwen of verduurzamen woning

Als je geld wil lenen voor verbouwing of verduurzaming van de woning, denk je in eerste instantie misschien alleen aan het verhogen van jouw hypotheek. De rente van een consumptieve lening ligt immers een stuk hoger. Toch kan het in sommige gevallen voordeliger zijn om te kiezen voor een consumptieve lening. Dit komt doordat je bij het verhogen van de hypotheek extra kosten maakt voor het advies, een taxatierapport en eventueel een aanvullende hypotheekakte (notariskosten). Deze kosten maak je bij het afsluiten van een persoonlijke lening niet. Dit zorgt ervoor dat een consumptieve lening daardoor met name bij lagere leenbedragen voordeliger kan zijn.

De rente voor een consumptieve lening is fiscaal aftrekbaar wanneer je kiest voor een persoonlijke lening en het geld gebruikt voor verbetering of verduurzaming van de eigen woning.

Andere doeleinden

Een consumptieve lening mag ook voor andere doeleinden worden gebruikt, bijvoorbeeld de aanschaf van een auto, caravan of meubilair. Ook voor deze bestedingsdoelen bemiddelen wij in consumptieve leningen.

Consumptieve lening afsluiten?

Wij werken samen met verschillende verstrekkers van consumptief krediet en maken altijd een vergelijking. Wil je een offerte voor een persoonlijke lening aanvragen? Neem dan contact met ons op.

Financial lease behoort ook tot de mogelijkheden.