Ga je op vakantie? Denk aan de reisverzekering!

De zomervakantieperiode breekt bijna weer aan. Of je nu ver weg gaat of het dichter bij huis zoekt, het is raadzaam om even stil te staan bij een reisverzekering. Wij zetten een aantal aandachtspunten voor je op een rij.

Waarom is het verstandig om een reisverzekering af te sluiten?

Met een reisverzekering kun je je verzekeren tegen materiële en letselschade die je tijdens een reis of verblijf kunt oplopen. Ook biedt een reisverzekering dekking voor schade die je veroorzaakt aan een vakantieverblijf. Maar misschien nog wel het belangrijkst, de alarmcentrale van een reisverzekeraar biedt, 24 uur per dag, overal ter wereld, concrete hulp. Bijvoorbeeld als je ziek wordt in het buitenland en een betrouwbare arts wilt raadplegen. Of als je naar Nederland teruggebracht moet worden. De meeste reisverzekeringen bieden qua dekking een aantal keuzemogelijkheden. Een aantal van deze dekkingen lichten wij nader toe.

Doorlopende of kortlopende verzekering?

De keuze hiervoor is afhankelijk van hoe vaak je per jaar op vakantie gaat, maar ook van hoe lang je gaat. Ga je drie maal per jaar of vaker op vakantie, dan is een doorlopende reisverzekering qua premie vaak gunstiger dan de premie voor drie maal een kortlopende verzekering. Maar ga je één keer per jaar bijvoorbeeld vijf weken op vakantie, ook dan is de premie voor een doorlopende verzekering vaak lager dan voor een kortlopende.

Europa- of werelddekking?

Check voordat je vertrekt of het dekkingsgebied op de polis in overeenstemming is met jouw reisbestemming. Heb je een doorlopende reisverzekering met een Europadekking en ga je naar een land buiten het dekkingsgebied, dan ben je niet verzekerd.

De meeste reisverzekeraars gaan ruim om met het begrip Europadekking. Zo vallen niet Europese landen grenzend aan de Middellandse Zee, de Azoren, Madeira en de Canarische Eilanden meestal ook onder de Europadekking.

Heb je een verzekering met een werelddekking, maar blijft je liever dichter bij huis? Dan kun je de dekking beter aanpassen, want voor een werelddekking betaal je meer premie.

Geneeskundige kosten

Met een geneeskundige kosten dekking ben je verzekerd voor kosten van spoedeisende, onverwachte medische zorg in het buitenland, aanvullend op jouw zorgverzekering. Vaak biedt een zorgverzekering geen volledige dekking voor medische kosten in het buitenland. Raadpleeg de polisvoorwaarden van jouw zorgverzekering of vraag de dekking na, dit voorkomt vervelende financiële verrassingen.

Bagage

Kleding, zonnebrillen, fietsen, laptops, tablets, camera’s, kano’s, er gaat heel wat mee op vakantie. Met een dekking voor bagage kun je je verzekeren tegen diefstal, beschadiging of verlies van bagage én reisdocumenten. Doorgaans wordt er vergoed tegen de waarde die de bagage op het moment van de schade had, dit noemen we dagwaarde. Voor bagage tot maximaal 1 jaar oud wordt vaak de nieuwwaarde vergoed. Meestal kun je kiezen uit verschillende bagagedekkingen. Er zijn maximale bedragen van toepassing voor afzonderlijke soorten reisbagage en vaak geldt er een eigen risico. Heb je een inboedelverzekering met een buitenhuisdekking? Ook deze biedt doorgaans dekking in het buitenland, maar let op het dekkingsgebied. Bij veel verzekeraars is dit beperkt.

Heb je je niet gehouden aan de ‘normale voorzichtigheid’? Dan keert een reisverzekering niet uit. Laat bijvoorbeeld geen kostbare zaken onbeheerd achter op het strand en laat geen zaken zichtbaar achter in de auto.

Contant geld en checks vallen niet onder de bagagedekking, deze kun je apart verzekeren.

Bijzondere sporten

Houd je van een actieve vakantie? Gangbare sporten – zoals wandelen, fietsen, surfen, snorkelen en vaak zelfs duiken – zijn doorgaans standaard meeverzekerd. Raadpleeg de voorwaarden van jouw verzekering als je bijzondere sporten gaat behoeven zoals skiën, snowboarden, klimmen en abseilen. Doorgaans kun je dit extra meeverzekeren. Neem je een dure sportuitrusting mee? Ook deze is bij de meeste reisverzekeraars extra te verzekeren.

Annuleringskostenverzekering

Een annuleringsverzekering vergoedt, tot een bepaald maximum, de annuleringskosten die je maakt als je een geboekte reis onverwachts vooraf moet afzeggen of tijdens de reis moet afbreken, vanwege een in de voorwaarden genoemde gebeurtenis. Bijvoorbeeld ziekte van een verzekerde of overlijden van een naast familielid. Er bestaan ook annuleringsverzekeringen met ruimere annuleringsredenen, bijvoorbeeld annuleren in verband met de gezondheid van een goede bekende of als de situatie in een land daar aanleiding voor geeft zonder dat er een negatief reisadvies is afgegeven.

Let op: een annuleringsverzekering biedt alleen een volledige dekking als deze binnen 7 dagen na boeking wordt afgesloten.

Samengestelde reizen

Als een reis uit losse onderdelen bestaat die afzonderlijk worden geboekt, bijvoorbeeld vliegtickets, vervoer en accommodatie, dan is er bij het uitvallen van één of meerdere onderdelen, niet altijd recht op vergoeding van annuleringskosten van alle onderdelen.  Als dit niet standaard in de verzekeringsvoorwaarden is opgenomen, dan kan er tegen een meerpremie een dekking voor samengestelde reizen worden meeverzekerd.

Reisrechtsbijstand

Heb je een hotel aan zee geboekt, maar blijkt er ter plaatse geen zee te zijn of geen hotel? Een dekking voor rechtsbijstand biedt juridische bijstand in tal van situaties gerelateerd aan jouw reis. Heb je een afzonderlijke rechtsbijstandverzekering? Dan valt deze dekking hier mogelijk al onder.

Ga je met de auto op vakantie?

Check of je een pechhulpverzekering met buitenlanddekking hebt. Kun je geen gebruik maken van een pechhulpverzekering of een andere vorm van pechhulpverlening, bijvoorbeeld een assistance service aangeboden via jouw autodealer, breid dan jouw reisverzekering uit met een automobilistenhulpdekking.

Bijzondere situaties
  • Ga je lang op reis? Check de maximale reisduur van jouw doorlopende reisverzekering.
  • Ga je niet recreatief maar zakelijk op reis? Dan heb je doorgaans een speciale reisverzekering nodig.
  • Is er sprake van verblijf in het buitenland voor studie of stage? Hiervoor zijn specifieke verzekeringsproducten.
  • Wordt er naast studie of stage in het buitenland ook tijdelijk gewerkt? Check of de basiszorgverzekering in Nederland gehandhaafd blijft.
  • Krijg je gasten uit het buitenland in Nederland op bezoek? Ook hier kun je een verzekering voor afsluiten die voldoet aan de eisen van een Schengenvisum.
Tot slot nog een aantal praktische tips
  • Neem de gegevens van jouw reisverzekering mee op vakantie en sla het telefoonnummer van de alarmcentrale op in jouw telefoon.
  • Neem bij een onvoorziene situatie altijd contact op met de alarmcentrale. Zo voorkom je teleurstellingen als achteraf blijkt dat gemaakte kosten niet gedekt zijn.
  • Doe bij diefstal of verlies van bagage altijd aangifte bij de plaatselijke politie en vraag om een schriftelijk bewijs. Doe ook altijd aangifte bij de reisleiding of jouw hotel. Ontstaat er schade tijdens vervoer? Vraag een schriftelijke verklaring van de vervoerder.
  • Neem een creditcard mee. Om aanspraak te maken op een vervangende auto is een creditcard doorgaans verplicht.
  • De groene kaart van jouw autoverzekering is niet in elk land verplicht, maar zeker raadzaam om altijd bij je te hebben. Gebruik je de Mijn Polismap App, dan heb je de groene kaart altijd bij de hand op jouw smartphone. Heb je de groene kaart digitaal ontvangen? Print deze dan uit of sla de groene kaart op, op je telefoon. Er staat praktische informatie op over jouw autoverzekering. Bijvoorbeeld in welke landen de verzekering geldig is en welk telefoonnummer je kunt bellen bij bijvoorbeeld diefstal.
  • Vergeet het Europese Schadeformulier niet mee te nemen. In geval van schade heb je altijd de juiste papieren bij de hand. Ook dit kan overigens digitaal.

Heb je vragen met betrekking tot reisverzekeringen? Neem gerust contact met ons op. Wij wensen jou een goede zomer en een fijne vakantie.

Dit bericht is geplaatst op 21-06-2023