Huizenkoper kan volgend jaar iets meer hypotheek krijgen

Wie volgend jaar een huis wil kopen, kan daarvoor iets meer lenen dan dit jaar. Dat heeft Hugo de Jonge vandaag bekend gemaakt. Hierbij wordt aangenomen dat de lonen in 2023 zullen stijgen.

Er bestond vrees dat de leennormen volgend jaar aangescherpt zouden worden. Dit kwam voort uit de gestegen energieprijzen, hoge inflatie en hard opgelopen (hypotheek)rentes. Dit drukt wel wat op de maximale hypotheek, maar daartegenover staat een verwachte loonstijging van 3,7%. Het kabinet treft maatregelen om de energierekening betaalbaar te houden. Ook wordt verwacht dat de lonen volgend jaar met gemiddeld 3,7% omhoog gaan. Blijft jouw salaris gelijk? Dan ga je er qua maximale hypotheek iets op achteruit.

Daarnaast mag het tweede inkomen vanaf 2023 voor 100% worden meegeteld. Dat is op dit moment nog 90%. Gemiddeld kunnen tweeverdieners hierdoor 3.200 euro extra hypotheek krijgen.

Bron: Kamerbrief leennormen 2023

Vanaf 2024 wil het kabinet nieuwe regels vaststellen voor het meetellen van een studieschuld bij het bepalen van de maximale hypotheek. Vanaf dat moment wordt zeer waarschijnlijk niet meer de oorspronkelijke hoogte van de schuld genomen, maar de actuele hoogte van de schuld. Dat is voordelig wanneer je extra hebt afgelost op je studieschuld.

Daarnaast is het de bedoeling dat de maximale hypotheek vanaf 2024 af zal gaan hangen van het energielabel van de woning waarvoor je een hypotheek af wil sluiten. Als een huis energiezuinig is, is de energielast lager en blijft er meer geld over dat kan worden besteed aan de hypotheek.

Wil jij weten wat dit betekent voor de maximale hypotheek die je kunt krijgen?
Neem contact met ons op voor een vrijblijvende berekening
Dit bericht is geplaatst op 03-11-2022