Hypotheken en verduurzamen woning
Duurzaam wonen is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. Met energiebesparende maatregelen kun je flink besparen op je maandelijkse energiekosten en vergroot je het comfort van je woning. Bovendien wordt een energiezuinige woning vaak meer waard en is deze aantrekkelijker voor de toekomst.
Maar hoe financier je deze verbeteringen? Goed nieuws: er zijn meerdere hypotheekmogelijkheden om jouw woning te verduurzamen. We zetten de opties graag voor jou op een rij.
Hypotheek verhogen voor verduurzaming
Als je al een hypotheek hebt, kun je onder bepaalde voorwaarden een extra bedrag lenen voor verduurzaming. Dit kan door:
– Een tweede hypotheek af te sluiten
– Jouw huidige hypotheek te verhogen (als er overwaarde is)
De rente voor een hypotheek is vaak lager dan bij een persoonlijke lening en je kunt deze rente (onder voorwaarden) fiscaal aftrekken. Hiermee kun je bijvoorbeeld zonnepanelen installeren of isolatie laten aanbrengen.
Extra lenen bij aankoop van een woning (tot 106%)
Ben je van plan om een nieuwe woning te kopen? Dan mag je normaal gesproken maximaal 100% van de woningwaarde lenen. Maar als je geld wilt gebruiken voor energiebesparende maatregelen, mag je in veel gevallen tot 106% van de woningwaarde lenen. Dit extra geld moet dan wel aantoonbaar worden gebruikt voor verduurzaming, zoals HR++-glas, isolatie of een warmtepomp.
Tip: Deze regeling kan je helpen om direct bij aankoop te investeren in een energiezuinige woning.
Verduurzamen vanuit het bouwdepot
Ga je verbouwen of heb je net een nieuwe woning gekocht met een bouwdepot? Dan kun je vanuit dat depot verduurzamingsmaatregelen meefinancieren. Denk aan het plaatsen van zonnepanelen, betere isolatie of energiezuinige installaties.
De voordelen van een bouwdepot:
– Je betaalt alleen rente over het opgenomen deel
– De kosten worden vaak rechtstreeks aan de aannemer betaald
– Je hoeft achteraf minder te regelen
Verduurzamingsbudget binnen je hypotheek
Sommige hypotheekverstrekkers bieden bij het afsluiten van een hypotheek automatisch een verduurzamingsbudget aan. Dit is een bedrag dat je gereserveerd kunt houden om binnen een bepaalde termijn (bijvoorbeeld 2 jaar) verduurzamingsmaatregelen te treffen zonder dat je opnieuw langs de notaris hoeft. Ideaal als je verduurzaming plant, maar nog niet precies weet wanneer of hoe je dit wilt doen.
Wat kun je verduurzamen met je hypotheek?
Met bovengenoemde opties kun je investeren in onder andere:
– Dak-, vloer- en muurisolatie
– Hoogrendementsglas (HR++ of triple glas)
– Zonnepanelen of zonneboiler
– Warmtepomp of hybride warmtepomp
– Ventilatiesystemen met warmteterugwinning (WTW)
– Slimme thermostaten en energiezuinige apparaten
Waarom verduurzamen met je hypotheek?
– Lagere energielasten
– Meer wooncomfort
– Mogelijk een hogere woningwaarde
– Bij een beter energielabel soms recht op rentekorting
– Gebruikmaken van gunstige leenvoorwaarden en hypotheekrenteaftrek
Advies op maat
Wil je weten wat in jouw situatie mogelijk is? Neem gerust contact met ons op. We kijken graag met je mee hoe jij jouw woning slim kunt verduurzamen met jouw hypotheek.
Vergeet overigens ook de subsidies niet
Natuurlijk laat je geen geld liggen, dus maak je gebruik van de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE). Hiermee kun je een deel van de kosten voor bijvoorbeeld isolerende maatregelen, warmtepompen en HR++ glas terugkrijgen. Dit kan oplopen tot duizenden euro’s, afhankelijk van de maatregelen die je neemt. Meer over die subsidies lees je hier.
Dit bericht is geplaatst op 08-07-2025