Jaarruimte: het best bewaarde geheim van Nederland

Heel veel Nederlanders hebben het, heel weinig Nederlanders weten het: jaarruimte. Ook jij hebt waarschijnlijk jaarruimte. Dat betekent goed nieuws en slechts nieuws. Het slechte nieuws: je bouwt mogelijk te weinig pensioen op en loopt het risico om na jouw pensioen flink in inkomen terug te vallen. Het goede nieuws: je kunt er iets aan doen, door gebruik te maken van jouw jaarruimte. En dat levert jou ook nog eens belastingvoordeel op.

Wat is jaarruimte?
De jaarruimte is wat je maximaal in een kalenderjaar kunt storten op een speciale rekening waarmee je spaart of belegt voor jouw pensioen. Aan de jaarruimte is dus een maximum verbonden, en dat is niet zomaar. Over het geld dat je stort, betaalt je namelijk geen inkomstenbelasting. En dus krijg je geld terug van de Belastingdienst als je gebruik maakt van jouw jaarruimte.

Voor niets gaat de zon op en aan dat royale voordeel kleven daarom wel wat voorwaarden. Zo moet je het geld op zo’n rekening ook écht voor jouw pensioen gebruiken. Dat wil zeggen: je laat het voor of na jouw pensioen in minimaal 5 jaar uitkeren en kunt het niet in een keer opnemen. Bovendien betaal je alsnog belasting als je het opgebouwde bedrag laat uitkeren. Maar wél tegen het lagere AOW-tarief. Het voordelige mes van de jaarruimte snijdt dus aan twee kanten: nu een belastingvoordeel, en later een goed pensioen.

Reserveringsruimte
Wat nu als je al heel lang te weinig pensioen opbouwt en nooit jouw jaarruimte heeft benut? Dat is zonde. Maar de Belastingdienst is in dit geval gelukkig de beroerdste niet. Je kunt namelijk nog profiteren van jouw jaarruimte van de afgelopen 7 jaar. Deze optelsom van jaarruimte heet jouw reserveringsruimte. Als jij dus in het verleden te weinig pensioen opbouwde, kun je dat (deels) voordelig rechtzetten door jouw reserveringsruimte te gebruiken.

Wil je profiteren van jouw jaar- of reserveringsruimte?
Dan moet je daarvoor nog wel een paar dingen doen: jouw jaarruimte (van de afgelopen zeven jaar) berekenen, een speciaal daarvoor bestemde rekening openen, geld storten en het geld tijdens jouw volgende belastingaangifte terugvragen. Geen zin in die rompslomp, maar wel in belastingvoordeel? Dan kun je natuurlijk ook altijd contact met ons opnemen. Wij berekenen in no-time jouw jaarruimte en helpen jou om daar maximaal van te profiteren.

Dit bericht is geplaatst op 02-12-2020