Op vakantie naar het buitenland: wat is verzekerd?

Het kabinet heeft besloten dat reizen weer mogelijk zijn. Maar niet alle landen hebben al code groen of geel. Dit heeft gevolgen voor de dekking van reis- en annuleringsverzekeringen. De volgende zaken zijn goed om te weten.

Voorbereiding

Het is verstandig om vooraf goed de reisadviezen van het Ministerie van Buitenlandse Zaken te volgen. Op de website staat een overzicht met de reisadviezen per land.

Bij vertrek naar het buitenland is het handig om je aan te melden bij de 24/7 informatieservice van Buitenlandse Zaken. Dan word je continu op de hoogte gehouden van wijzigingen in de situatie ter plaatse.

Tip: Boek je ticket en verblijf bij één organisatie. Via internet is je vakantie snel geregeld. Boek je bij een reisbureau of doe je alles zelf? Onze tip, boek vooral een reis en verblijf samen, dan sta je het sterkst. Regel je namelijk alles via een reisbureau, dan is er sprake van een ‘reisovereenkomst’. Op dat moment heb je niet alleen één aanspreekpunt, het reisbureau is ook eindverantwoordelijk voor jouw vakantie.

Reisadviezen

Groen en geel reisadvies: vakanties mogelijk maar let op risico’s.

  • Ga je naar een gebied met een groen of geel reisadvies? Dan biedt de reisverzekering gewoon dekking voor de zaken waar je normaal ook voor verzekerd bent. Dat geldt ook voor aanvullende dekkingen.
  • Raak je in het buitenland besmet met het coronavirus? Neem dan zo snel mogelijk contact op met de alarmcentrale van jouw verzekeraar. Die kan je verder helpen.
  • Geldt er in het land waar je heen reist een quarantaineverplichting bij aankomst? Dan zijn de extra reis- en verblijfskosten voor jouw eigen rekening.
  • Worden tijdens de vakantie de grenzen opnieuw gesloten en moet je hierdoor langer op de reisbestemming blijven? Dan zijn de extra reis- en verblijfskosten ook niet verzekerd.

Oranje en rood reisadvies: vakantiereizen afgeraden.

  • Ga je naar een gebied met een oranje of rood reisadvies? Dan kun je geen beroep doen op de reis- en annuleringsverzekering voor corona gerelateerde schade, bijvoorbeeld medische kosten of extra reis- en verblijfskosten die je moet maken omdat jezelf of een reisgenoot corona krijgt.
  • Voor niet corona-gerelateerde schade is bij een bestemming met code oranje of rood wel dekking, bijvoorbeeld bij diefstal van bagage of medische kosten in verband met een beenbreuk.
  • Wil je de reis annuleren? Dan hangt het er vanaf wat voor type reis je geboekt hebt, en wanneer, of er dekking is. Een negatief reisadvies is geen verzekerde gebeurtenis. Als je een samengestelde reis hebt geboekt kan het zijn dat onderdelen van de reis wel verzekerd zijn, mits er op het moment van boeken geen negatief reisadvies gold. 
  • Heb je losse vliegtickets geboekt, maar heeft jouw vakantiebestemming inmiddels code oranje? Dan wil je de vlucht waarschijnlijk het liefst annuleren. Veel luchtvaartmaatschappijen blijven de vluchten naar bestemmingen met code oranje echter wel uitvoeren. Ondanks een inreisverbod, quarantaineverplichting of code oranje in het betreffende vakantieland, heb je als passagier geen recht op terugbetaling van de ticketprijs of een andere oplossing zoals een kosteloze omboeking. Uit coulance bieden veel luchtvaartmaatschappijen echter wel een omboeking aan.
Check jouw zorgverzekering

Wij raden aan om vooraf contact op te nemen met jouw zorgverzekeraar om na te gaan welke dekking er van toepassing is als je in een land met code oranje of rood, corona-gerelateerde medische kosten moet maken. Dit is niet voor elke verzekering gelijk.

Meer informatie

Via onderstaande links kom je op de website van Europeesche Verzekeringen en van Unigarant. Hierop tref je meer informatie aan met betrekking tot reis- en annuleringskosten in relatie tot het coronavirus. Deze informatie wordt continu actueel gehouden.

Is de risicodrager van jouw verzekering een andere verzekeraar of heb je een vraag die er niet bij staat? Wij helpen je graag.

Dit bericht is geplaatst op 22-06-2021