Oversluiters behouden aflossingsvrije hypotheek

Huizenbezitters die oversluiten willen graag de aflossingsvrije hypotheek behouden. Dit leeft vooral onder de gepensioneerde oversluiters, van wie het inkomen vanaf de pensioendatum in veel gevallen is gedaald.

Recordaantal oversluiters

De afgelopen maand was er een record aantal hypotheekaanvragen, met name voor oversluiten. Door de licht stijgende hypotheekrente, is dit voor veel huizenbezitters hét moment om de hypotheek over te sluiten. Het afgelopen kwartaal 87% meer hypotheek aanvragen geregistreerd dan in dezelfde periode vorig jaar. Bij de groep gepensioneerden steeg het aantal oversluiters zelfs met 125%.

Huizenbezitters behouden aflossingsvrije hypotheek bij oversluiten

Huizenbezitters die nu oversluiten behouden vaak hun aflossingsvrije hypotheek. Ongeveer 60% van de oversluiters heeft aflossingsvrij als hoofdvorm. Bij gepensioneerden ligt dit aantal hoger. Van hen heeft ruim 85% een aflossingsvrije hypotheek als hoofdvorm.

Wat ook opvalt is dat gepensioneerden vaker de hypotheek volledig aflossingsvrij oversluiten. Het afgelopen kwartaal was dit bij de helft van de hypotheekaanvragen het geval. Daarmee kiezen ze voor lage maandlasten en optimaal belastingvoordeel. En met een gemiddelde hypotheek van 160.000 euro tegenover een gemiddelde woningwaarde van 360.000 is het risico beperkt.

Aflossingsvrij oversluiten is gebonden aan regels

De hypotheek aflossingsvrije hypotheek is aan regels gebonden. Zo mag bij de meeste banken maximaal 50% van de woningwaarde aflossingsvrij zijn. Een aantal banken gaat hier in sommige gevallen wat soepeler mee om. Door de gestegen huizenprijzen is een geheel aflossingsvrije hypotheek weer vaker mogelijk.

Wie na de pensioenleeftijd de hypotheek aflossingsvrij wil voortzetten, moet dit op tijd regelen. Banken houden namelijk al 10 jaar voor de pensioenleeftijd rekening met het (lagere) inkomen na pensioen. Ondanks een overwaarde, kan het zijn dat de hypotheek hierdoor niet past.

Benieuwd naar de mogelijkheden om jouw hypotheek (deels) aflossingsvrij over te sluiten? Bel of mail (hypotheken@dba-advies.nl) ons voor een vrijblijvende berekening.

Dit bericht is geplaatst op 13-05-2020