Reisverzekeringen tijdens studie, stage of werken in het buitenland

Boek je een vakantie, dan sluiten de meeste vakantiegangers een reis- en annuleringsverzekering af. Vaak zijn deze verzekeringen ook doorlopend geregeld.

Heeft jouw reis geen recreatief karakter maar ga je voor studie, stage of werk naar het buitenland, dan biedt een reguliere reisverzekering niet altijd uitkomst. Verschillende verzekeraars bieden hiervoor specifieke reisverzekeringsproducten aan. Onderstaand een aantal aandachtspunten.

Check je reisverzekering

Doel van je reis

Vaak is verblijf in het buitenland voor stage- en (dag)onderwijs meeverzekerd op een reguliere reisverzekering, evenals vrijwilligerswerk. Voor betaald werk geldt dit niet. Let op, in sommige gevallen kan een stagevergoeding ook als betaald werk worden aangemerkt.

Duur van je verblijf

Een reisverzekering biedt dekking voor een maximum aantal aaneengesloten reisdagen, bijvoorbeeld 60. Afhankelijk van de verzekering is het vaak mogelijk om dit te verlengen naar bijvoorbeeld 90 of 180 dagen.

Dekkingsgebied

Heb je een reisverzekering met een Europadekking en ga je naar een land buiten het dekkingsgebied, dan ben je niet verzekerd. De meeste reisverzekeraars gaan overigens ruim om met het begrip Europadekking. Zo vallen niet Europese landen, grenzend aan de Middellandse Zee, de Azoren, Madeira en de Canarische Eilanden meestal ook onder de Europadekking van een reisverzekering.

Hoe zit het met jouw zorgverzekering

Ga je alleen naar het buitenland voor stage of studie? In veel gevallen kun je jouw basiszorgverzekering in Nederland dan aanhouden. Ga je werken in het buitenland dan biedt jouw Nederlandse zorgverzekering doorgaans geen dekking. Neem hierover altijd contact op met jouw zorgverzekeraar.

Of het aanhouden van jouw zorgverzekering inderdaad mogelijk is, is onder andere afhankelijk van het land waar je naar toe gaat, jouw eventuele inkomen en ook de duur van je verblijf speelt een rol. Om te weten wat precies voor jouw situatie geldt, kun je contact opnemen met de Sociale Verzekeringsbank..

Als jouw zorgverzekering medische noodzakelijke zorg in het buitenland dekt, check dan tot welk maximum dit verzekerd is. Is het maximum het in Nederland geldende tarief, dan is dit in het buitenland vaak niet toereikend. Zorgkosten kun je dan aanvullend verzekeren op een reisverzekering.

Is er geen dekking op jouw Nederlandse zorgverzekering omdat je bijvoorbeeld inkomen in het buitenland hebt, dan kun je een volledige dekking voor zorgkosten afsluiten op een specifiek reisverzekeringsproduct. Let op; dit kan niet op een reguliere reisverzekering, deze biedt voor zorgkosten altijd een secundaire dekking. Dit betekent dat de zorgkosten in eerste instantie vergoed worden door jouw zorgverzekering en jouw reisverzekering het meerdere dekt. Wordt je Nederlandse zorgverzekering stopgezet, vergeet dan niet om ook je zorgtoeslag stop te zetten.

Let op, verblijf je in een periode van een jaar, langer dan 8 maanden in het buitenland? Dan moet je je uitschrijven uit de Basisregistratie Personen (BRP). Zie voor meer informatie de website van de Rijksoverheid. De Rijksoverheid heeft overigens ook een handige website over studeren of stage in het buitenland.

Ga je naar het buitenland, dan zijn wij je graag behulpzaam en zoeken wij een bij jouw situatie passende verzekering. Neem hiervoor bij voorkeur ruim voor vertrek contact op.

Dit bericht is geplaatst op 30-04-2024