Tips voor het invullen van jouw belastingaangifte

Vanaf 1 maart kan je jouw aangifte inkomstenbelasting weer invullen. Niet de leukste taak van het jaar, maar wel belangrijk om te regelen. Wij geven jou enkele tips voor het invullen van de aangifte.

Je kunt jouw belastingaangifte invullen via de website of app van de Belastingdienst. Veel van de gegevens zijn al voor je ingevuld. Het is belangrijk om te kijken of de juiste gegevens zijn gebruikt. Houd jouw jaaroverzichten van 2022 bij de hand en loop alle gegevens goed na en pas aan waar nodig. Je bent uiteindelijk zelf verantwoordelijk voor de gegevens die je instuurt.

Heb je een fiscaal partner? Dan kan het slim zijn om samen aangifte te doen. Zo kan je verschillende aftrekposten en eventueel vermogen verdelen, waardoor je in veel gevallen samen minder belasting verschuldigd bent.

De meest bekende is de hypotheekrente. Iedereen die een hypotheek heeft lopen, heeft deze aftrekpost wel in beeld.

Maar er zijn ook andere aftrekposten, waaronder bijvoorbeeld niet vergoede zorgkosten. Let erop dat je de bewijzen – zoals verwijzingen van een medisch specialist en facturen van de behandeling(en) – goed bewaart.

Een andere vaak vergeten aftrekpost zijn de giften. Alleen als die aan een zogenoemd doel met een ANBI-status (Algemeen Nut Beogende Instelling) zijn geschonken. Contante giften zijn sinds 2021 niet meer aftrekbaar.

In dit geval heb je mogelijk recht eenmalige aftrek van financieringskosten. Hierbij kan je onder andere denken aan hypotheekadvies- en bemiddelingskosten, notariskosten, taxatiekosten en boeterente. Laatstgenoemde staat vaak al ingevuld onder de betaalde hypotheekrente. Let er goed op dat je deze kosten niet dubbel opneemt in je aangifte.

Wisselt jouw inkomen sterk? Dan betaal je mogelijk meer belasting dan bij een gelijkmatig jaarlijks inkomen. In zo’n geval kan middeling interessant zijn.

Per 1 januari is deze regeling komen te vervallen. Het laatste tijdvak waarover je kunt middelen is 2022, 2023 en 2024.

Vind je het lastig om jouw aangifte zelf in te vullen? Dan kunnen wij dit voor je regelen. Onze tarieven vind je op deze pagina. Neem gerust contact met ons op!

Dit bericht is geplaatst op 14-02-2023