Werknemersschadeverzekering
Een werknemer valt na haar werkdag op weg naar huis lelijk van haar fiets en raakt verlamd. Tijdens een teambuildingsuitje raakt een overmoedige stagiair gewond bij een vuurloopactiviteit. Jouw jarige secretaresse snijdt met een scherp mes niet alleen een stuk taart, maar ook haar vingertopje af…
In het kader van ‘goed werkgeverschap’ laten rechters steeds vaker werkgevers opdraaien voor schade van werknemers door ongevallen die binnen de werksfeer voorvallen. Een standaard Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB) biedt daarvoor niet altijd dekking. Daarnaast is het denkbaar dat jij als werkgever financieel meer zou willen betekenen voor jouw werknemers, ondanks dat jij zelf niet aansprakelijk bent voor het ongeval.
De Werknemersschadeverzekering (WSV) verzekert werknemers tegen schade als gevolg van allerlei werkgerelateerde ongevallen, mits geen sprake is van schending van de veiligheidszorgplicht.
De verzekering in het kort
De WSV dekt de schade van de werknemer als gevolg van ongevallen die op een of andere manier werkgerelateerd zijn. De WSV geldt ook als een aanvullende dekking: zij vult de standaard Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB) en de gebruikelijke verzekeringen en voorzieningen aan, waar deze geen (volledige) dekking bieden. Hierdoor blijft de werknemer niet met zijn schade zitten. Dat maakt de WSV tot een verzekering met een unieke vangnetfunctie.
De verzekering vergoedt (tot de verzekerde bedragen) de daadwerkelijk geleden personen- en zaakschade als gevolg van een ongeval. Er wordt niet gewerkt met vooraf gedefinieerde sommen (de Gliedertaxe), zoals die bij standaard ongevallenverzekeringen worden gehanteerd.
De WSV is er voor alle Nederlandse werkgevers. De werkgever gaat de verzekeringsovereenkomst aan en wordt aangemerkt als verzekeringnemer. De verzekerden zijn de werknemers, maar ook bijvoorbeeld de gedetacheerden, inleenkrachten, oproepkrachten, uitzendkrachten, thuiswerkers, Zelfstandigen Zonder Personeel (ZZP’ers), freelancers, stagiairs en vrijwilligers.