Woonhuisverzekering

Ben je eigenaar van jouw woning? Dan is het belangrijk om een woonhuisverzekering af te sluiten. Met deze verzekering ben je verzekerd tegen bijvoorbeeld schade door brand, inbraak, storm of blikseminslag.

De woonhuisverzekering, ook wel opstalverzekering genoemd, is bedoeld voor particuliere woningen. Deze verzekering biedt meestal niet alleen dekking voor het woonhuis zelf. Vaak zijn de schuur, schutting en tuin ook meeverzekerd. Heb je een hypotheek? Dan stelt de geldverstrekker de woonhuisverzekering vaak verplicht. Wij inventariseren samen met jou het risico en jouw wensen. Vervolgens zoeken wij naar een passende verzekering.

Voorbeeld
Tijdens het koken glijdt er een pan uit jouw handen en valt op de inductiekookplaat. Dit veroorzaakt een grote barst in de kookplaat. De schade aan de kookplaat wordt vergoedt als je beschikt over een allrisk dekking. Je betaalt wel een eigen risico als dit bij het afsluiten van de verzekering is afgesproken.

Hoe zit het met de glasverzekering?

Een glasverzekering is meestal onderdeel van jouw woonhuisverzekering. Bij sommige verzekeraars kan je dit als keuzedekking toevoegen. Heb je een huurwoning en heeft de verhuurder geen glasverzekering voor jou afgesloten? Dan kan je een dekking voor glas als optie aan jouw inboedelverzekering toevoegen.

Wat kost een woonhuisverzekering?

De premie van de woonhuisverzekering is afhankelijk van het soort woning en de manier waarop het is gebouwd. Sluit je de woonhuisverzekering samen met jouw andere verzekeringen af in een pakket? Dan kan je profiteren van pakketkorting tot 10%.

Veelgestelde vragen

Hieronder vind je de antwoorden op de meest gestelde vragen over de woonhuisverzekering. Heb je een vraag die er niet tussen staat? Neem gerust contact met ons op. Wij helpen jou hier graag bij.

Veel verzekeraars hanteren een standaard eigen risico van € 100,- of € 150,- per schadegebeurtenis. Krijg je te maken met stormschade? Dan geldt er vaak een hoger eigen risico van bijvoorbeeld € 200,- of € 375,- per schadegebeurtenis. Welk eigen risico op jouw verzekering van toepassing is, vind je terug op jouw polisblad.

In veel gevallen kan je het eigen risico afkopen tegen een verhoging van de premie. Je kunt ook kiezen voor een hoger eigen risico. In dat geval krijg je korting op de premie.

Is het schadebedrag hoger dan het eigen risico dat op jouw polis staat vermeld? Dan is de uitkering het schadebedrag minus het eigen risico. Blijft het schadebedrag onder het eigen risico? Dan keert de verzekeraar niets uit.

Bij het vaststellen van het verzekerd bedrag is het van belang om niet van een te laag bedrag uit te gaan. Blijkt in geval van schade dat jouw woning te laag verzekerd is? Dan zal de verzekeraar een lager bedrag uitkeren dan het werkelijke schadebedrag.

Als je een herbouwwaardemeter gebruikt om het verzekerd bedrag vast te stellen, geeft de verzekeraar jou garantie tegen onderverzekering. Niet alle verzekeraars maken gebruik van een herbouwwaardemeter. Sommige van hen werken bieden standaard garantie tegen onderverzekering. Is garantie tegen onderverzekering op jouw verzekering van toepassing en blijkt na een schade dat het verzekerd bedrag te laag is? Dan keert de verzekeraar toch het gehele schadebedrag na aftrek van het eigen risico uit.

Meer weten of een vrijblijvende offerte ontvangen?

Neem contact op