Zorgverzekering

Iedere inwoner van Nederland die 18 jaar of ouder is, is verplicht een basis zorgverzekering af te sluiten. Deze verzekering dekt de kosten van medische zorg. Bovenop de basisverzekering heb je de mogelijkheid om een aanvullende zorgverzekering en/of tandartsverzekering af te sluiten.

Video’s met uitleg over het zorgverzekeringsstelsel bekijken?
Klik hier

Overstappen naar een andere verzekeraar?

Jaarlijks maken verzekeraars rond de tweede week van november de premies voor het nieuwe verzekeringsjaar bekend. Je kunt overstappen naar een andere zorgverzekeraar met ingang van het nieuwe kalenderjaar. Heb je vóór de ingang van het nieuwe jaar nog geen keuze kunnen maken? Dan is het van belang dat je jouw huidige verzekering in ieder geval vóór 1 januari beëindigt. Je hebt dan nog tot en met 31 januari van het nieuwe jaar om jouw nieuwe verzekering af te sluiten.

Zelf berekenen

Individueel

Via de onderstaande zorgmodule voor particulieren kun je snel en eenvoudig jouw wensen aangeven en de dekkingen en premies van verschillende zorgverzekeraars met elkaar vergelijken. Indien gewenst kun je direct jouw zorgverzekering afsluiten.

Naast de zorgverzekeraars die in de bovenstaande module zijn opgenomen, bieden wij ook zorgverzekeringen aan van andere verzekeraars. Klik op één van de onderstaande buttons om naar de module van de betreffende zorgverzekeraar te gaan.

Voor ondernemers

Via de onderstaande zorgmodule voor ondernemers kun je snel en eenvoudig jouw wensen aangeven en de dekkingen en premies van verschillende zorgverzekeraars met elkaar vergelijken. Indien gewenst kun je direct jouw zorgverzekering afsluiten.

Naast de zorgverzekeraars die in bovenstaande modules zijn opgenomen, bieden wij ook zorgverzekeringen voor ondernemers aan van andere verzekeraars . Klik op een van onderstaande buttons om naar de module van de betreffende zorgverzekeraar te gaan.

Veelgestelde vragen

Hieronder vind je de antwoorden op de meest gestelde vragen over de zorgverzekering. Heb je een vraag die er niet tussen staat? Neem gerust contact met ons op. Wij helpen jou hier graag bij.

De overheid bepaalt jaarlijks de wijzigingen in de basisverzekering. Hieronder vind je de zorg die gedurende 2020 aan de basisverzekering is toegevoegd en de wijzigingen in de basisverzekering die gelden vanaf 2021.

Extra paramedische zorg voor (ex) coronapatiënten

  • Fysiotherapie- en oefentherapie: maximaal 50 behandelingen
  • Ergotherapie: maximaal acht behandeluren (bovenop de bestaande 10 uur)
  • Dieetadvies: maximaal 7 uur advies (bovenop de bestaande 3 uur)

Let op: deze dekking geldt al per 18 juli 2020. Ook in 2021 behouden patiënten recht op deze vergoeding. Deze vergoeding telt mee voor het eigen risico.

Oefen- en fysiotherapie bij COPD
Klasse B COPD-patiënten met een hoge ziektelast én beperkte fysieke capaciteit hebben volgend jaar recht op:

  • Maximaal 70 behandelingen in het eerste jaar
  • Maximaal 52 behandelingen per jaar in de daaropvolgende jaren

Nieuwe medicijnen tegen kanker
In 2020 zijn er een aantal nieuwe geneesmiddelen tegen kanker aan het basispakket toegevoegd.

  • Lynparza, onder merknaam Olaparib, tegen eierstokkanker (per 16 april 2020)
  • Axicabtagene ciloleucel, onder merknaam Yescarta, tegen lymfeklierkanker (per 1 mei 2020)
  • Durvalumab bij specifieke vormen van longkanker (per 1 september 2020)
  • Abemaciclib bij bepaalde vormen van borstkanker (per 1 september 2020)

Vervoer van en naar dagbehandeling
Ziekenvervoer van en naar dagbehandeling dat onderdeel is van een zorgprogramma bij chronisch progressieve degeneratieve aandoeningen, niet-aangeboren hersenletsel of in verband met een verstandelijke beperking wordt vanuit de tijdelijke subsidieregeling extramurale behandeling aan het basispakket toegevoegd.

Geen eigen risico voor specifieke groepen
Per 2021 hoeven donoren geen eigen risico te maken voor medische kosten in verband met hun donatie. Slachtoffers van seksueel geweld hebben per september 2020 recht op directe vergoeding van medische kosten, zonder eigen risico. Zij dienen dan wel binnen zeven dagen hulp te zoeken bij een Centrum Seksueel Geweld (CSG). De vergoeding is voorlopig tijdelijk en geldt tot eind augustus 2021.

Bij de zorgverzekering geldt een standaard eigen risico van € 385. Dit betaal je als je gebruikmaakt van zorg uit het basispakket. Bij de meeste verzekeraars heb je de mogelijkheid jouw eigen risico vrijwillig te verhogen in ruil voor korting op de premie van jouw verzekering.

Voor welke zorg geldt géén eigen risico?
Er geldt geen eigen risico voor onder andere: kosten huisarts, kosten verloskundige zorg, kinderen onder de 18 jaar, hulpmiddelen in bruikleen van thuiszorg, ketenzorg en wijkverpleging.

Voor welke zorg geldt wél een eigen risico?
Je kunt hierbij denken aan: ziekenhuisopnames en operaties, psychologische hulp, spoedeisende hulp, medicijnen, bloedprikken, ambulancevervoer, fysiotherapie bij een chronische aandoening vanaf de 21e behandeling.

Het verplichte eigen risico bedraagt € 385,- in 2021. Dit betaal je wanneer je zorg nodig hebt waarop een eigen risico van toepassing is. Je betaalt voor deze zorg eerst het eigen risico. Pas wanneer dit op is, vergoedt de verzekeraar de kosten.

Voor sommige soorten zorg geldt een wettelijke eigen bijdrage, bijvoorbeeld voor orthopedische schoenen of hoortoestellen. Een aanvullende verzekering kan mogelijk vergoeding bieden voor deze eigen bijdrage. Hieronder vind je een rekenvoorbeeld van een situatie waarin het eigen risico én de eigen bijdrage van toepassing zijn.

Voorbeeld
Je hebt een hoortoestel nodig en hebt alleen een basisverzekering afgesloten. De totale kosten zijn € 1.000,-. Je betaalt eerst de wettelijke eigen bijdrage van 25% (€ 250,-). Op de overgebleven € 750,- wordt het eigen risico van € 385,- toegepast. In deze situatie betaal je € 635,- zelf. Jouw zorgverzekeraar vergoedt de resterende € 365,-.

Heb je een vraag over jouw zorgverzekering?

Neem contact op