Aansprakelijkheidsverzekering

Veroorzaak je per ongeluk schade aan iemand anders of zijn of haar spullen? Dan kan diegene de schade bij jou verhalen. Met een aansprakelijkheidsverzekering verzeker je jou en je gezin tegen dit soort schades.

Het gaat bij een dergelijke schade niet altijd om een groot bedrag. Maar stoot je bijvoorbeeld een kop koffie om over een laptop of veroorzaak je met een rits van jouw broek een scheur in een nieuwe bank, dan kan het al snel gaan om een bedrag van meer dan € 1.000. Of erger, je veroorzaakt een letselschade bij iemand anders. Dat kan behoorlijk in de papieren lopen. Voor een relatief laag bedrag per maand ben je goed verzekerd voor het geval je door iemand anders aansprakelijk wordt gesteld voor een schade.

Voorbeeld
Jouw kind fietst rondjes door de buurt. Hij verliest zijn evenwicht, waardoor hij tegen de auto van de buurman valt. Een deuk en meerdere grote krassen. De buurman stelt jou aansprakelijk voor de schade. Beschik je over een aansprakelijkheidsverzekering met gezinsdekking zonder vrijwillig eigen risico? Dan wordt het volledige schadebedrag vergoed door de verzekeraar.

Let op!
Een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP) is iets anders dan de verplichte WA-verzekering. Laatstgenoemde sluit je af als eigenaar van een motorrijtuig.

Veelgestelde vragen

Hieronder vind je de antwoorden op de meest gestelde vragen over de aansprakelijkheidsverzekering. Heb je een vraag die er niet tussen staat? Neem gerust contact met ons op. Wij helpen jou hier graag bij.

Een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren is niet wettelijk verplicht. Wij raden jou echter wel aan om er een af te sluiten. Dan ben je verzekerd voor schade die je bij iemand anders veroorzaakt. Wel zo fijn, met name als het om een hoog schadebedrag gaat.

Dit verschilt per verzekeraar. Vaak geldt er standaard geen eigen risico, maar kan je kiezen voor een vrijwillig eigen risico. Ook kan je soms kiezen voor een eigen risico in het geval van schade veroorzaakt door kinderen of huisdieren. Kies je voor een vrijwillig eigen risico, dan betaal je een lagere premie. Het eigen risico kan je terugvinden op het polisblad van jouw aansprakelijkheidsverzekering.

Een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP) biedt een werelddekking. Zo ben je ook in het buitenland verzekerd als je schade aan anderen of andermans bezittingen veroorzaakt.

Bekende uitsluitingen op de aansprakelijkheidsverzekering zijn:

  • opzettelijk veroorzaakt;
  • veroorzaakt tijdens je werk (daar is jouw werkgever meestal voor verzekerd);
  • veroorzaakt met een motorrijtuig, bijvoorbeeld een auto;
  • veroorzaakt aan gehuurde of geleende objecten.

Op zoek naar een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering?

Klik hier