De Wet toekomst pensioenen

Witte rook vanuit de Eerste Kamer: de Wet toekomst pensioenen is op 31 mei 2023 officieel aangenomen. Politiek Den Haag blijft er vast nog wel even over doorkibbelen, maar over één onderdeel van de nieuwe pensioenwet is vrijwel iedereen positief: de mogelijkheid om zelf meer pensioen op te bouwen.

Wat blijft er hetzelfde?

Het uitgangspunt van de nieuwe wet blijft dat het pensioen gezamenlijk wordt opgebouwd. De financiële risico’s deel je dus nog steeds met een grote groep mensen. Jij en je werkgever leggen premie in. Pensioenuitvoerders beleggen dat geld en keren de pensioenuitkeringen uit.

Wat verandert er?

De Wet toekomst pensioenen kent drie hoofddoelen:

  1. een aanvullend pensioen dat sneller stijgt;
  2. een persoonlijkere en duidelijkere pensioenopbouw;
  3. een pensioenstelsel dat beter aansluit bij dat mensen niet meer 40 jaar bij één werkgever actief zijn.

In het nieuwe pensioenstelsel kunnen pensioenuitvoerders de opbrengst van hun beleggingen sneller gebruiken om pensioenen te verhogen. Dat laatste is de afgelopen jaren niet of nauwelijks gebeurd. Dit werkt ook omgekeerd: als het flink tegenzit, kunnen de pensioenen ook omlaag. De pensioenwet regelt wel dat er buffers zijn om dit zoveel mogelijk op te vangen.

Dankzij de Wet toekomst pensioenen bestaat er daarnaast de mogelijkheid om meer jaarruimte te benutten dan voorheen. Jaarruimte is het maximale bedrag dat er per jaar belastingvrij in een persoonlijk pensioenpotje mag worden gestort.  Als er weinig of geen pensioen wordt opgebouwd bij een werkgever, of als er sprake is van een zzp’er, dan is er waarschijnlijk jaarruimte. Deze jaarruimte gaat dus in het nieuwe situatie flink omhoog. Mensen die nu al zelf een pensioenpotje opbouwen, of dat van plan zijn, mogen straks tot bijna 3 keer zoveel geld belastingvrij opzij zetten als aanvulling op het pensioen.

Wil je (meer) geld opzij zetten voor later en ben je benieuwd wat de verhoogde jaarruimte voor jouw persoonlijke situatie betekent? Wij geven graag advies.

Naast de verhoging van de jaarruimte brengt de Wet toekomst pensioenen ook andere belangrijke veranderingen met zich mee. De belangrijkste veranderingen:

Aanvullend pensioen opbouwen?

Ik wil meer informatie
Dit bericht is geplaatst op 02-06-2023