Internationaal verzekeringsbewijs mee naar het buitenland?

Het is belangrijk dat je in het buitenland kunt aantonen dat jouw voertuig verzekerd is. Daarom ontvang je bij een auto- of motorverzekering altijd een internationaal verzekeringsbewijs. Voorheen was dit de groene kaart.

Wat is een internationaal verzekeringsbewijs precies?

Bij een auto- of motorverzekering ontvang je automatisch een internationaal verzekeringsbewijs. Op deze kaart staat informatie over het voertuig, de verzekering en de verzekeraar. Ook kun je zien in welke landen en voor welke periode de verzekering geldt en op welk kenteken de verzekering staat. Met dit verzekeringsbewijs kan je in Nederland maar ook in het buitenland aantonen dat jouw voertuig verzekerd is. Je ontvangt het internationaal verzekeringsbewijs bij de start of wijziging van je verzekering en bij de jaarlijkse verlenging hiervan.

In welke landen ben ik verzekerd?

Je bent verzekerd in de landen die op het verzekeringsbewijs staan en die niet zijn doorgestreept. Vervoer je een voertuig tussen twee van de landen op de kaart? Dan geldt de verzekering ook.

Moet het internationaal verzekeringsbewijs groen zijn?

Nee, dat hoeft niet meer. Het verzekeringsbewijs hoeft vanaf 1 juli 2020 niet meer groen en vaak ook niet meer op papier te zijn. Ontvang je hem digitaal? Dan is deze kaart in het zwart-wit. Hierdoor kan je hem zelf desgewenst gemakkelijk op wit papier printen. Vanaf 1 juli 2020 is dit wettelijk toegestaan.

In welke landen is een papieren internationaal verzekeringsbewijs verplicht?

In de meeste landen is een digitale internationaal verzekeringsbewijs voldoende, maar in een beperkt aantal landen wordt nog alleen een papieren internationaal verzekeringsbewijs geaccepteerd. Dit geldt voor deze landen: Albanië, Azerbeidzjan, Bosnië-Herzegovina, Iran, Israël, Macedonië, Marokko, Moldavië, Montenegro, Oekraïne, Rusland, Tunesië en Turkije.

Ben je van plan om door deze landen te reizen? Dan kun je het internationaal verzekeringsbewijs zelf uitprinten of desgewenst alsnog via de post toegestuurd krijgen.

Hoe zit het met een internationaal verzekeringsbewijs voor een caravan of aanhanger?

In Nederland is een apart internationaal verzekeringsbewijs voor een caravan of aanhanger niet verplicht. Die zijn namelijk standaard meeverzekerd op de WA-verzekering van de auto indien de caravan of aanhangwagen aan de auto is gekoppeld. Op het internationaal verzekeringsbewijs van de auto staat hiervoor de code AF vermeld. Ga je met een caravan of aanhanger naar het buitenland? dan is een afzonderlijk internationaal verzekeringsbewijs voor de caravan of aanhanger verplicht in een aantal gevallen:

  • Je gaat met de caravan of aanhanger naar: Polen, Duitsland, Kroatië of Spanje.
  • Het totale gewicht van de caravan of aanhanger is zwaarder dan 750 kg. In dit geval heeft de caravan of aanhanger ook een eigen kenteken.

Het internationaal verzekeringsbewijs voor de caravan of aanhanger is dan een los document. Je hebt in dat geval dus twee internationaal verzekeringsbewijzen bij je, één voor de caravan of aanhanger en één voor de auto.

Waar vraag ik een internationaal verzekeringsbewijs voor een caravan of aanhanger aan?

Je vraagt het internationaal verzekeringsbewijs voor de caravan of aanhanger aan bij de verzekeraar van het ’trekkende voertuig’. Dat is dus de verzekeraar van de auto waarmee je de caravan of aanhanger trekt. Is zowel de caravan of aanhanger als de auto via ons kantoor verzekerd in hetzelfde verzekeringspakket? Dan wordt bij de jaarlijkse verlenging automatisch een internationaal verzekeringsbewijs verstrekt. Is de caravan of aanhanger elders, of niet, verzekerd dan sturen wij een internationaal verzekeringsbewijs op verzoek toe. Wij hebben hiervoor de volgende gegevens nodig:

  • Het polisnummer van de autoverzekering;
  • Het kenteken van de caravan of aanhanger;
  • Het merk en/of type van de caravan of aanhanger.

Je kunt ons ook een kopie van het kentekenbewijs zenden.

Op zoek naar een autoverzekering?

Klik hier
Dit bericht is geplaatst op 28-06-2021