Rechtsbijstandverzekering
Een conflict met de buren, op het werk of in het verkeer? Dan is juridische hulp misschien handig of zelfs noodzakelijk. De kosten daarvan kunnen oplopen tot een behoorlijk bedrag. Met een rechtsbijstandverzekering kan je je hiertegen verzekeren.
Een rechtsbijstandverzekeraar lost juridische vraagstukken en geschillen voor je op. Zij hebben hiervoor vaak eigen juristen en advocaten in dienst. Als je een beroep doet op deze verzekering, krijg je in eerste instantie hulp van een medewerker. Komt een zaak voor de rechter of een geschillencommissie? Dan wordt soms een externe advocaat of andere specialist ingeschakeld door de verzekeraar.
Vrije advocaatkeuze
Wil je liever zelf een jurist of advocaat uitkiezen? Dat is vaak verzekerd tot een maximum bedrag. Dit bedrag kan je terugvinden op het polisblad of in de voorwaarden van jouw rechtsbijstandverzekering.
Let op!
Het is niet verstandig om op eigen initiatief een externe partij in te schakelen. Je hebt hiervoor toestemming nodig van je rechtsbijstandverzekeraar. Als er nog geen procedure wordt gevoerd, heb je nog geen recht op vrije advocaatkeuze.
Veelgestelde vragen
Hieronder vind je de antwoorden op de meest gestelde vragen over de rechtsbijstandverzekering. Heb je een vraag die er niet tussen staat? Neem gerust contact met ons op. Wij helpen jou hier graag bij.
Hoe hoog is mijn eigen risico?
De standaard is meestal dat er geen eigen risico geldt voor de rechtsbijstandverzekering. Wel heb je vaak de mogelijkheid om te kiezen voor een vrijwillig eigen risico. Welk eigen risico op jouw verzekering van toepassing is, vind je terug op jouw polisblad.
Wanneer betaal ik het eigen risico?
Is het schadebedrag hoger dan het eigen risico dat op jouw polis staat vermeld? Dan is de uitkering het schadebedrag minus het eigen risico. Blijft het schadebedrag onder het eigen risico? Dan keert de verzekeraar niets uit.
Kan ik nog een rechtsbijstandverzekering afsluiten als ik al een conflict heb?
Je kunt op elk gewenst moment een rechtsbijstandverzekering afsluiten. Maar let op: is er bij het afsluiten van de verzekering sprake van een al lopende zaak? Of verwacht je binnenkort een conflict door bijvoorbeeld een aankomende reorganisatie op jouw werk? Dan geldt er voor die zaak geen dekking op de nieuwe rechtsbijstandverzekering.