Inboedelverzekering

De inboedelverzekering verzekert schade aan spullen in en om het huis. Meestal denk je alleen aan dure spullen, zoals jouw bankstel of televisie. Maar ook jouw kleding, servies en boeken vallen onder de inboedel. De totale waarde loopt al snel op tot een hoog bedrag.

De inboedelverzekering is bedoeld voor de bezittingen in en om jouw woning. Deze verzekering biedt onder andere dekking tegen schade door brand, inbraak, storm of blikseminslag. Heb je een allriskverzekering? Dan ben je ook verzekerd tegen schade door vallen of stoten, mits dit natuurlijk niet met opzet is veroorzaakt.

Voorbeeld
Je stoot je bril van de wastafel in de badkamer. Hij valt op de tegelvloer, waardoor het montuur is afgebroken. Als je een allrisk inboedelverzekering hebt afgesloten, wordt deze schade vergoed door de verzekeraar. Je betaalt wel een eigen risico als dit bij het afsluiten van de verzekering is afgesproken.

Bijzondere bezittingen

Vaak zijn sieraden, apparaten, kunst en antiek tot een maximum bedrag verzekerd. Wil je dit voor een hoger bedrag verzekeren? Soms kan dat worden meeverzekerd onder de inboedelverzekering. Biedt jouw inboedelverzekering deze mogelijkheid niet? Dan kan je aanvullend een kostbaarhedenverzekering afsluiten.

Let op!
Bij sommige verzekeraars is mobiele elektronica niet meer standaard meeverzekerd tegen schade door vallen en stoten. Je hebt dan de mogelijkheid om, tegen een meerpremie, een aanvullende dekking af te sluiten. Dan is jouw mobiele elektronica zowel binnen als buiten jouw woning verzekerd.

Glasverzekering

Heb je een huurwoning? Dan kan je ervoor kiezen om glas mee te verzekeren. Het is goed om vooraf bij de verhuurder na te gaan of je dit zelf moet verzekeren. Soms heeft de verhuurder hier al een dekking voor geregeld. Heb je een eigen woning, dan valt glas in de meeste gevallen onder de woonhuisverzekering.

Veelgestelde vragen

Hieronder vind je de antwoorden op de meest gestelde vragen over de woonhuisverzekering. Heb je een vraag die er niet tussen staat? Neem gerust contact met ons op. Wij helpen jou hier graag bij.

Dit is niet standaard meeverzekerd. Je kunt bij de meeste verzekeraars wel een aparte ‘buitenhuisdekking’ afsluiten als onderdeel van jouw inboedelverzekering. Uiteraard zal de premie van jouw inboedel hoger zijn wanneer je deze extra dekking afsluit.

Ga je op vakantie? Dan is de bagagedekking als onderdeel van jouw reisverzekering een betere optie.

Veel verzekeraars hanteren een standaard eigen risico van € 100,- of € 150,- per schadegebeurtenis. Welk eigen risico op jouw verzekering van toepassing is, vind je terug op jouw polisblad.

In veel gevallen kan je het eigen risico afkopen tegen een verhoging van de premie. Je kunt ook kiezen voor een hoger eigen risico. In dat geval krijg je korting op de premie.

Is het schadebedrag hoger dan het eigen risico dat op jouw polis staat vermeld? Dan is de uitkering het schadebedrag minus het eigen risico. Blijft het schadebedrag onder het eigen risico? Dan keert de verzekeraar niets uit.

Bij het vaststellen van het verzekerd bedrag is het van belang om niet van te laag bedrag uit te gaan. Blijkt in geval van schade dat jouw inboedel te laag verzekerd is? Dan zal de verzekeraar een lager bedrag uitkeren dan het werkelijke schadebedrag.

Als je een inboedelwaardemeter gebruikt om het verzekerd bedrag vast te stellen, geeft de verzekeraar jou garantie tegen onderverzekering. Niet alle verzekeraars maken gebruik van een inboedelwaardemeter. Sommige van hen werken bieden standaard garantie tegen onderverzekering. Is garantie tegen onderverzekering op jouw verzekering van toepassing en blijkt na een schade dat het verzekerd bedrag te laag is? Dan keert de verzekeraar toch het gehele schadebedrag na aftrek van het eigen risico uit.

Meer weten of een vrijblijvende offerte ontvangen?

Neem contact op