Ga je na de zomer studeren en op kamers wonen?

Een nieuwe, spannende stap. Iets minder spannend, maar wel goed om te weten is welke verzekeringen je nodig hebt. Wij vertellen je graag waar je op moet letten.

Inboedelverzekering

Ga je op kamers? Dan kan het verstandig zijn om een eigen inboedelverzekering af te sluiten. Hiermee verzeker je de spullen in jouw kamer en krijg je een vergoeding bij bijvoorbeeld brand, diefstal of waterschade. Misschien heb je niet veel spullen van waarde, maar denk bijvoorbeeld ook aan je laptop, je telefoon, studieboeken en dure kleding.  

Veel verzekeraars stellen bij kamerbewoning als voorwaarde voor het vergoeden van diefstalschade dat er braakschade is. Zorg er dus voor dat de deur van je kamer op slot kan.

Aansprakelijkheidsverzekering

Heb je de telefoon van iemand anders laten vallen of ben je tegen een geparkeerd staande auto aangefietst? Met een aansprakelijkheidsverzekering ben je verzekerd voor zaak- en letselschade die je aan anderen toebrengt en waar je aansprakelijk voor wordt gesteld.

Bij de meeste verzekeraars ben je, als je studeert, tot je een bepaalde maximum leeftijd, bijvoorbeeld je 27e, meeverzekerd op de gezinspolis van jouw ouders, ook als je op jezelf woont.

Rechtsbijstandverzekering

Wanneer je in conflict komt met bijvoorbeeld je huisbaas of betrokken raakt bij een ongeluk, dan geeft een rechtsbijstandverzekering recht op juridische hulp.

Hebben jouw ouders een rechtsbijstandverzekering, dan ben je hierop, eventueel tot een bepaalde maximum leeftijd, ook als uitwonende student vaak meeverzekerd.

Heb je geen rechtsbijstandverzekering en toch juridische hulp nodig? Dan kun je bijvoorbeeld advies vragen bij Het Juridisch Loket.

Reis- en annuleringsverzekering

Een vakantie op de planning? Dan is het slim om een reis- en annuleringsverzekering af te sluiten. Hiermee kun je een hoop kosten besparen wanneer er tijdens je vakantie of voordat je vertrekt iets gebeurt. Je kunt kiezen voor een kortlopende (per reis) of doorlopende verzekering. Ga je langer dan vier weken weg? Dan is doorlopende reisverzekering vaak goedkoper. Hebben jouw ouders een doorlopende reisverzekering in de hoedanigheid van gezin? Dan ben je hierop, ook als uitwonende student, vaak weer tot een bepaalde maximum leeftijd meeverzekerd.

Stage of werken in het buitenland

Let op, ga je stage lopen en/of werken in het buitenland? Dan biedt een doorlopende reisverzekering lang niet altijd dekking. Er is dan namelijk geen sprake van recreatief verblijf. Daarnaast kent een reisverzekering een maximum aantal aaneengesloten reis- en verblijfsdagen. Neem contact op met je verzekeringsadviseur, die kan je precies vertellen hoe het zit, je adviseren en je informeren over speciale verzekeringen die je hiervoor kunt afsluiten.

Stage en/of werken in het buitenland kan ook voor jouw zorgverzekering gevolgen hebben. Afhankelijk van jouw zorgverzekering, maar ook van hoelang je gaat, naar welk land je gaat en wat je precies gaat doen, biedt jouw Nederlandse zorgverzekering mogelijk geen of onvoldoende dekking in het buitenland. Laat je goed informeren want een zorgverzekering is geen overbodige luxe. Bovendien gelden er wettelijke regels met betrekking tot zorgverzekeringen.

Zorgverzekering

Tot jouw 18de verjaardag ben je kosteloos meeverzekerd op de zorgverzekering van één van jouw ouders. Vanaf jouw 18de ben je verplicht om een eigen zorgverzekering af te sluiten. Je mag dan zelf premie gaan betalen, maar ook zorgtoeslag aanvragen. Zorgtoeslag kun je ook aanvragen als jouw ouders jouw premie betalen. Je hebt, net als bij het aanvragen van studiefinanciering hiervoor je DigiD nodig. Meer informatie over zorgtoeslag vind je op de website van de belastingdienst: https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/nl/zorgtoeslag/zorgtoeslag.

Regel je niets? Dan wordt er automatisch een premiebetalende variant van de zorgverzekering opgemaakt waarop je tot dan toe kosteloos was meeverzekerd. Misschien zijn hierop vergoedingen verzekerd die je helemaal niet nodig hebt. Kijk er dus goed naar, of laat je goed informeren. Je kunt ervoor kiezen om alleen een basisverzekering af te sluiten, maar er zijn ook specifieke aanvullende verzekeringen voor jongeren.

Stop of onderbreek je je studie?

Stop je met je studie om bijvoorbeeld het volgende studiejaar een andere richting te kiezen, ga je tijdelijk werken of neem je een tussenjaar. Let goed op; als je niet bij je ouders woont en niet meer voor studie uitwonend bent, dan ben je voor de verschillende verzekeringen niet meer meeverzekerd op de polissen van jouw ouders en kun je deze verzekeringen het beste zelf afsluiten.

Jongerenrekening

Voor studenten en jongeren van 18 tot 27 jaar heeft, onder andere RegioBank, een jongerenbetaalrekening. Ga jij studeren? Of word je bijna 18 en wil je een nieuwe eigen rekening? Een jongerenrekening heeft het voordeel dat er geen kosten aan verbonden zijn. Een belangrijk verschil met een volwassen betaalrekening is dat het bedrag dat je maximaal rood mag staan, lager is. Het is mogelijk om naast een betaalpas ook een creditcard aan te vragen, aan een creditcard zijn overigens wel kosten verbonden. En neem er gelijk een spaarrekening bij, altijd handig om wat geld achter de hand te hebben.

Vragen?

Neem gerust contact op, wij informeren je graag!

Dit bericht is geplaatst op 09-06-2023